Sedum Türleri

admin
Mesaj Panosu Yöneticisi

Sedum Türleri

Mesaj gönderen admin »

Sedum sukulentleri, dayanıklı ve çeşitliliği bol bir sukulent cinsidir. Bu türlerin çoğu kolayca yetiştirilir ve birçok farklı koşula uyum sağlayabilir. İşte Sedum türleri hakkında detaylı bilgiler:

1. Sedum Morganianum (Burro's Tail)
• Tanım: İnce, uzun ve sarkıcı dalları olan bu tür, mavi-yeşil yapraklarıyla dikkat çeker. Yaprakları etli ve boncuk şeklindedir.
• Bakım: Parlak, dolaylı güneş ışığını sever. Toprak iyi drene edilmelidir. Aşırı sulamadan kaçınılmalı, toprak kurudukça sulanmalıdır.
• Sıcaklık: Ilık iklimleri tercih eder, ancak hafif donlara dayanabilir.
• Çoğaltma: Yapraklardan veya gövde kesimlerinden kolayca çoğaltılabilir.

2. Sedum Rubrotinctum (Jelly Bean Plant)
• Tanım: Küçük, yuvarlak ve parlak kırmızı-yeşil yaprakları olan bir türdür. Yapraklar güneş ışığı aldıkça daha kırmızıya döner.
• Bakım: Tam güneşte büyürse yaprakları daha renkli olur. İyi drenajlı toprak gerektirir ve fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
• Sıcaklık: Sıcaklık sever ve donlardan korunmalıdır.
• Çoğaltma: Dallardan veya yapraklardan çoğaltılabilir.

3. Sedum Spurium (Dragon’s Blood Sedum)
• Tanım: Zemin örtüsü olarak kullanılan bu tür, koyu kırmızı yapraklara ve yaz aylarında pembe çiçeklere sahiptir.
• Bakım: Güneşi sever ama yarı gölgeye de dayanabilir. Susuzluğa dayanıklı olmasına rağmen, düzenli sulama büyümesini hızlandırır.
• Sıcaklık: Soğuk iklimlere dayanıklıdır, -20°C’ye kadar dayanabilir.
• Çoğaltma: Gövde kesimleriyle çoğaltılabilir.

4. Sedum Acre (Gold Moss Sedum)
• Tanım: Küçük, altın sarısı yaprakları ve ilkbaharda parlak sarı çiçekleri olan, yer örtücü bir bitkidir.
• Bakım: Güneşi sever ve susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Kuru ve iyi drene edilmiş topraklarda en iyi şekilde büyür.
• Sıcaklık: Soğuk iklimlerde bile dayanıklıdır, donlara karşı toleranslıdır.
• Çoğaltma: Gövde kesimleri ve tohumlarla çoğaltılabilir.

5. Sedum Adolphii (Golden Sedum)
• Tanım: Turuncu-kızıl yaprak uçları ile dikkat çeken, rozet biçiminde büyüyen bir sukulenttir.
• Bakım: Tam güneş ışığını tercih eder. Güneş ışığı altında yaprak uçları kırmızıya döner. Drenajı iyi olan toprakta yetiştirilmelidir.
• Sıcaklık: Donlardan korunmalıdır, ancak hafif soğuklara dayanabilir.
• Çoğaltma: Gövde kesimleriyle çoğaltılabilir.

Sedum cinsinin birçok alt türü, bahçecilikte zemin örtüsü olarak kullanılırken bazıları saksılarda dekoratif amaçla yetiştirilmektedir. Sulamaya ve toprağın drenajına dikkat etmek bu bitkilerin sağlıklı kalmasını sağlar.

“Sedum Türleri” sayfasına dön